lördag 16 januari 2010

Test

fredag 1 januari 2010

Sveriges första träningspass 2010

Ibland är det kul att göra något galet! För några år sedan var jag troligen först att vindsurfa det året i Sverige tillsammans med en god vän när vi, kalla och med festglansen kvar i ögonen, seglade ut i det tidiga gryningsljuset på Nyårsdagsmorgonen.

I år var det dags igen. När alla andra höjde de champagnefyllda glasen och önskade varandra Gott Nytt År började vårt träningspass bestående av löpning och powerwalk. För att vara riktigt säkra på att passet var det allra första som påbörjades i Sverige 2010 var klockan nyss synkad med atomuret i Frankfurt och starten skedde 00.00.00. Det var verkligen en annorlunda upplevelse att jogga under, den av fullmånen belysta och fyrverkeriprydda, himlen förbi alla förfriskade nyårsfirare som skeptiskt skakande på huvudet - men vansinnigt roligt!

Efter att min träningsparter, den mycket framgångsrika idrottspsykologen, har betonat att det är helt normalt att göra galna saker ibland kan en lättnadens suck dras och det nya året rivstartas!

Jag önskar alla ett Gott Nytt År och gamla och nya kunder välkomna till nya utmaningar!

Ha ett riktigt bra träningsår 2010!!!

Etiketter: , ,

tisdag 29 december 2009

Dags att fundera på att springa Lidingöloppet

Sugen på att springa 30 km i terräng? Då är det lönt att fundera på att delta i Lidingöloppet 2010 - anmälningsavgiften är 475 kr fram till 31/12.

Eftersom det är 9 månader till loppet och det således är gott om tid för träning är det ett utmärkt träningsmål för 2010!

För egen del så medger min gamla knäskada just nu några kilometers löpning så jag känner mig så optimistisk att en nyprintad bekräftelse på anmälan till loppet ligger i skrivaren. Hoppas jag kommer se många av er i spåret!!

Gott Nytt Träningsår!
/Trainer

Etiketter: , , , , ,

måndag 21 december 2009

Bygg muskler under Julen

Detta är ett tips till er som tränar styrketräning regelbundet och är intresserade av maximal muskeltillväxt.

Under Julen åstadkommer man naturligt två av de saker som gynnar muskeltillväxt, nämligen positiv energibalans och högt proteinintag - i och med all julmat. Om man kombinerar detta med en tredje faktor som gynnar muskeltillväxt - tung styrketräning (t ex basövningar 3 ggr per vecka, 4-5 set och 4-6 reps per övning med 3-4 min vilotid mellan seten) så finns goda förutsättningar för kraftig muskeltillväxt.

Så passa på och använd ledigheten väl till att sätta fart på muskeltillväxten!

God Jul till alla!!!!!

Etiketter: , ,

lördag 10 oktober 2009

Inte bilen under milen!

Har ni sett denna kampanj?

När jag hörde reklamen på radion för kampanjen Inte bilen under milen fastnade jag direkt för denna slogan! Tyvärr är det ju så att många människor använder ofta bilen helt i onödan. En stor andel av alla bilturer är väldigt korta. Nackdelen med med att ta bilen för en kort transport är att man inte får motion. Dessutom hinner motorn inte bli varm och kalla motorer är förorenande, drar mycket bränsle och slits dessutom mycket, mycket mer än en varm motor. Dessutom sparar man nästan ingen tid alls....

Antag att man ska ta sig till en destination 6 km hemifrån.

Bil:
Lägenhet-Garage-Komma iväg: 3 min
Körning till destination: 12 min
Hitta parkeringsplats: 2 min
Parkeringsplats till destination: 2 min
Summa: 19 minuter
Kostnad inkl parkering 1 timme: ca 25-70 kr(beroende på biltyp och parkeringstaxa)

Cykel:
Lägenhet-Cykel: 1 min
Cykling till destination: 19 min
Från cykel till destination: 1 min
Summa: 21 min
Kostnad: 0 kr
Framför allt får man en beaktansvärd hälsoeffekt av cyklingen!!
38 minuter cykling (t/r) täcker nästan hela dagsbehovet av vardagsmotion!

Valet är lätt eller hur? Inte bilen under milen! Har du ingen cykel så fundera på hur snabbt du sparar in kostnaden för en ny, snabb, skön cykel om du kastar iväg pengar dagligen på korta bilturer!!!

Vi ses på cykelbanorna i höst och vinter!

Etiketter: , , , , ,

tisdag 1 september 2009

10 Viktminskningstips - Tips 4

Du som på ett framgångsrikt sätt vill nå din drömvikt - här kommer det fjärde tipset i serien.

För att gå ner i vikt måste ju den berömda skillnaden mellan "energi in" och "energi ut" komma till stånd. Att göra av med kalorier är ju möjligt genom många olika aktiviteter och det är lätt att man bara fokuserar på olika typer av träning. Idag ska jag dock slå ett slag för vardagsmotion.

Vardagsmotionen kan man säga är summan av alla förflyttningar man gör rutinmässigt var dag - aktivitet i samband med transporten till jobbet, att ta trappan till sin lägenhet, att gå ut med hunden osv. Över en hel dag kan man göra av med en hel del energi genom att maximera sin vardagsmotion.

Det finns två strategier som man kan tillämpa för att få en bra nivå på vardagsmotion som maximerar ens viktminskning. Den första strategin handlar om att se över och redigera sina befintliga vanor.

Börja med att fundera igenom hur din dag ser ut från morgon till kväll och börja sedan leta möjligheter till aktivitet. Kan du cykla till jobbet istället för att ta bilen? Ofta kan det ta lika kort tid att cykla som att ta bilen. Bilköer, letande efter parkeringsplats mm gör att cykeln eller rent av promenadskorna är ett bättre alternativ. Även om det skulle ta en stund extra med cykeln finns det en smart logik med att ändå välja det alternativet. Anta att du tar dig till jobbet med bil på 10 minuter men att det tar 20 minuter med cykel. Då tar det visserligen 10 minuter längre tid med cykel MEN det betyder samtidigt att du får 20 minuters motion för denna 10 minuters extra tidsinvestering - en bra deal, eller hur?

Varför inte välja trappor ÖVERALLT där det är möjligt? Ta inte rulltrappan eller hissen bara för att de finns utan låt dina ben jobba. Fortsätt på detta sätt att leta efter möjligheter till aktivitet i ditt vardagsliv! Varför inte promenera till affären tre gånger i veckan istället för att ta bilen dit en gång. Om du känner att du inte hinner kan du ju tänka på att med bättre kondis och lägre vikt kommer du snart ha så mycket mer energi att du tjänar in den tidsförlusten - med ränta.

Den första strategin kan alltså sammanfattas i att man ser över sina befintliga vanor och justerar dem så att de kommer medföra mer fysisk aktivitet. Den andra strategin handlar istället om att man lägger in vardagsmotion som komplement till sin träning i form av nya vanor. Är det t ex möjligt att ta med sig mat och promenera en halvtimme under lunchen istället för att äta en onyttig, stillasittande lunch? En annan vana man kan skaffa sig är att man regelmässigt - t ex varje lördag och söndag - lägger in en promenad eller en cykeltur till torget eller till en affär som ligger lagom långt bort för att köpa frukt till en färsk härlig fruktsallad. Kan du hitta fler sätt?

Det viktiga är att för det första förstå att vardagsmotion kan ge en mycket stor nytta och för det andra vänja sig av med att alltid välja det lättaste alternativet i sin vardagsförflyttning. Välj bort det lätta så blir du själv lätt...

Lycka till och hör gärna av dig med smarta sätt du kommit på för att öka din vardagsmotion!

Tips 4 - Maximera din vardagsmotion!

Se också: Motionsguiden om vardagsmotion

Etiketter: , , , , , , , ,

måndag 25 maj 2009

Kom i form på 49 dagar

Nu när sommaren närmar sig med stormsteg växer paniken bland alla som drömmer om att dra blickar till sig på stranden och/eller få en schysst hälsa till semestern - och precis som vanligt - man börjar försent. Innan man vet ordet av är det slutet av maj och det har blivit BRÅTTOM!

Kan man då komma i form snabbt? Svaret beror bl a på hur mycket man är beredd att anstränga sig och vad man har för utgångsläge... Är man motiverad, har tid och energi så kan man åstadkomma en hel del på 7 veckor. Men HUR SKA MAN GÖRA?

För det första gör vi antagandet att frasen: "komma i form" betyder att gå ned i vikt ett antal kilo, att bli fastare, få lite mer muskler och eventuellt förbättra konditionen. Vi kan då konstatera att mer energi måste omsättas i kroppen genom aktivitet än vad som tillförs i form av mat - och om man vill minska mycket i vikt - så måste denna skillnad vara STOR.

Det gäller alltså att få ner energiintaget - att äta mindre - och öka aktivitetsnivån - röra sig mer. Samtidigt bör man träna styrketräning, ha ett ansenligt proteinintag, tänka på att få i sig alla vitaminer och mineraler och inte göra alla förändringar samma dag. I punkform kan man formulera följande strategi:

*Halvera alla portioner men lägg till massor av grönsaker av skilda slag och lägg till 200 g fisk, magert kött och/eller ägg (1 om dagen). Sprid ut intaget på 6 portioner.

*Promenera 45 minuter var morgon före frukost. Ta gärna lite av ngt livsmedel som bara innehåller protein före promenaden (proteinpulver, räkor, tonfisk i vatten, Lättkesella).

* Träna 3 styrketräningspass per vecka för att inte förlora muskler (som man vanligtvis gör när man går ned i vikt). Var noga med att orka lyfta varje vikt minst 15 ggr om du är ovan. Detta försäkrar att vikterna inte är för tunga för dig.

*Kör konditionsträning i jämt medelhögt tempo direkt efter vart styrkepass under 20-30 minuter t ex på konditionsmaskinerna i gymmet. Detta bränner fett mycket effektivt.

*Var så aktiv som möjligt i allmänhet. Cykla, promenera, simma, åk inlines. Välj trappor istället för hiss och rulltrappor. Upp till 10 timmars extra aktivitet var vecka kan behövas för att lyckas gå ned i vikt RIKTIGT EFFEKTIVT.

*OBS - Om du varit inaktiv de senaste månaderna eller mer. Låt det då ta 4 veckor innan du kör det nya programmet fullt ut. Kostförändringarna kan ske dag ett men ökningen av aktivitet (speciellt aktiviteter som innebär löpning, hopp och likn) bör ske stegvis och försiktigt.

För att vara säker på att lyckas bör du ha ett program som är individuellt anpassat efter just dina mål och förutsättningar men ovanstående bör räcka en bit på vägen. Skicka gärna ett mail och berätta hur du lyckats!

Lycka till!!!!!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,